Am citit cu mare interes ceea ce a fost postat aici.
Parerea mea personala este urmatoarea:
ADPFR – Asociatia pentru drepturile producatorilor de fonograme din Romania
UPFR - Uniunea Producătorilor de Fonograme din România
UCMR – Uniunea Compozitorilor si muzicologilor din Romania – Asociatia pentru drepturile de autor
CREDIDAM - Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti
Toate aceste organisme de gestiune colective functioneaza in baza metodologiilor emise de OFICIU ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR, singura institutie de stat ce aplica prevederile Lege Nr. 8/1996 din 14/03/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
Iar pe noi ne intereseaza capitolul "comunicare publica" (ca doar nu suntem pictori

).
Art.15 alin(1) - Se consideră comunicare publică orice comunicare a unei opere, realizată direct sau prin orice mijloace tehnice, făcută într-un loc deschis publicului sau în orice loc în care se adună un număr de persoane care depăşeşte cercul normal al membrilor unei familii şi al cunoştinţelor acesteia, inclusiv reprezentarea scenică, recitarea sau orice altă modalitate publică de execuţie ori de prezentare directă a operei, expunerea publică a operelor de artă plastică, de artă aplicată, fotografică şi de arhitectură, proiecţia publică a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale, inclusiv a operelor de artă digitală, prezentarea într-un loc public, prin intermediul înregistrărilor sonore sau audiovizuale, precum şi prezentarea într-un loc public, prin intermediul oricăror mijloace, a unei opere radiodifuzate. De asemenea, se consideră publică orice comunicare a unei opere, prin mijloace cu fir sau fără fir, realizată prin punerea la dispoziţie publicului, inclusiv prin internet sau alte reţele de calculatoare, astfel încât oricare dintre membrii publicului să poată avea acces la aceasta din orice loc sau în orice moment ales în mod individual.
Ordonanţa de urgenţă nr. 123/2005 începând cu 03.08.2006:
71 - Articolul 140 din Legea Nr. 8/1996 din 14/03/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe va avea urmatorul cuprins:
"Art. 140. - (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda de la 10.000 lei (RON) la 30.000 lei (RON) urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:
a) reproducerea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
b) distribuirea, inchirierea sau importul pe piata interna al operelor ori al produselor purtatoare de drepturi conexe, altele decat marfurile pirat;
c) comunicarea publica a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
d) radiodifuzarea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
e) retransmiterea prin cablu a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
f) realizarea de opere derivate;
g) fixarea in scop comercial a interpretarilor sau a executiilor artistice ori a programelor de radiodifuziune sau de televiziune.
Retineti din acest articol urmatoarea fraza "...
Se consideră comunicare publică orice comunicare a unei opere, realizată direct sau prin orice mijloace tehnice, făcută într-un loc deschis publicului sau în orice loc în care se adună un număr de persoane care depăşeşte cercul normal al membrilor unei familii şi al cunoştinţelor acesteia.....".
La evenimente de pana la aprox 100 de persoane se poate invoca urmatoarele:
1. Mirele, mireasa sau cel care organizeaza petrecerea este verisor, cumnat, unchi, matusa etc.(ce nu a vz nimeni ca nepotul sa aiba cu 10 ani mai multi ca unchiul? Eu daa si este adevarat)
2. Invitatii fac parte din cercul cunostintelor membrilor unei familii (daca e vb de o familie cu 20 de membri sa te ti la cunostinte)
3. Sa imi dovedeasca ca am fost platit din moment ce nu exista nici un document justificativ in acest sens (si care miri sau organizatori de petreceri se baga singuri in .... ca si ei pacalesc legea

)
Deci legea este ambigua dar poate in unele momente sa iti fie de ajutor.
Eu zic sa ne cumparam muzica legal si atat.
Cat despre licenta de utilizare a muzicii în scop lucrativ nu este cazul din moment ce nu esti renumerat pentru aceasta activitate.
Deci se aplica licenta de utilizare a muzicii in scop ambiental (daca omului ii place hard rock sa asculte. in fundal in timp ce serveste friptura, nu poate

si daca mai si danseaza cu sarmaua in mana ce are?), care intra exclusiv in responsabilitatea patronilor de restaurante, cluburi, baruri, cafenele, ceainarii, fastfood.....sali pentru nunti si asimilate(Monitorul Oficial Nr. 982/2006 prin Decizia Nr. 399/ 2006 a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor). Iar sumele sunt infime pe langa ceea ce platim noi.
Ca sa nu spun ca in momentul in care se inchiriaza localul se transfera toate drepturile conexe ce decurg din activitatea respectivului local (aviz muzica ambientala). Deci domni patroni trebuie sa isi plateasca datoriile catre stat

Asa ca daca va mai intreaba patronii daca aveti autorizatii sa le cereti voi lor si dupa aceea stati de vb.
Deci, in concluzie, cei care au scris acel articol au mare dreptate si nu din analiza legii ci pentru ca aceste cuvinte sunt preluate de la un reprezentant ORDA(vedeti ca a fost si un reportaj pe PROTV in care apare si acest reprezentant in persoana unei doamne, nu i-am retinut numele).
Cred ca intentionat a fost lasata aceasta problema in coada de peste, ca sa se adune cat mai multi bani la "baietii destepti". Cine inghite pastila fuge si plateste
Asta legat de ceea ce nu reprezinta comunicarea publica.
Dar daca sunt un maniac al muzicii si imi instalez aparatura in mijlocul strazii atunci trebuie sa am licenta pentru ca este comunicare publica. Cel care trece prin zona nu mai este neam cu mine.
Astept parerile voastre.
Apropo daca o patiti va ofer consultanta juridica de specialitate si ne judecam cu astia ca SOV cu statul, cel putin 10 ani

. ......glumeam (promit ca ajungem la 20).