de cris » Joi Aug 12, 2010 5:01 pm
Cred ca sunt mai multe probleme aici:
1. calitatea sunetului
2. "cantitatea" de muzica pe care o ai la dispozitie si viteza de "reactie"
3. imaginea omului cu muzica
Lucrurile sunt discutabile. Eu am mers pe playere CD si MD pana cand diversitatea si viteza de reactie m-au dus la laptop. CD-uri ripuite corect si mixate pe bataie, cu o placa de sunet buna cred ca "face" playerele. Aici vorbim de NBC si nu de club (unde ai 4-5 ore de mixat, de regula acelasi gen). In club/disco etc vorbim de altceva: loop-uri la greu, efecte, impresie artistica, seturi etc. Folosesc VDJ 2.06 cu skin Tascam si pot face aproape tot ce face un player rezonabil. Dupa ce am carat cu mine sute de CD-uri, si inainte de fiecare eveniment: trageam CD-uri la greu cu "noutati" - pe care le aruncam sezonul urmator, refaceam liste peste liste - am renuntat. Am de backup si un player Numark, care stie si MP3, insa nu prea il folosesc. O optiune interesanta este playerul cu USB, insa playerul de fapt se transforma intr-un laptop chior (cautarea e la fel de anevoioasa ca intr-o mapa cu CD-uri). La NBC: muzica e f. diversa, nu se potriveste socoteala de acasa, viteza de reactie tre sa fie f. mare, iar programul se duce spre 10-12 ore!
1. Calitatea sunetului e functie de lantul acustic: sursa (CD sau laptop oricare poate fi buna sau rea), mixer, procesare, amplif, boxe, acustica salii. Oricare poate fi "veriga slaba" independent de restul. Un CD cu o piesa calitativ proasta se va auzi la fel de prost indiferent de calitatea playerului. Sau sa ai scule "beton" si o acustica proasta sa strice tot.
2. Cantitatea de muzica, flexibilitatea si viteza de reactie sunt net in favoarea laptopului. Ai la dispozitie cateva mii sau zeci de mii de piese, pe care le gasesti usor, le incarci aproape instantaneu si le poti mixa cam cum vrei. Mie imi ia max. 30 sec sa gasesc o piesa si sa ii dau drumul. Chiar daca o ai in lada cu CD-uri iti ia cateva minute: sa o scoti, eject cd anterior, incarca cd-ul, cauta piesa, potriveste intrarea. Asta daca stii unde e. Daca nu, iti ia minute bune pana o gasesti pe liste, pe coperti etc, timp in care omul asteapta sa ii spui daca ai ce vrea el. Despre "banuti", daca mai vin - bine; daca ii pui piesa cand deja i-a trecut cheful - ghinion. Dar, daca el n-a terminat de spus ce vrea si tu deja cu o mana o ai in player si i-o pui si in pfl - sa se simta omul important - se schimba treaba. In club, asta se intampla f. rar.
3. Imaginea ptr NBC nu cred ca tine de asta. Luminile, calitatea aparaturii si aranjarea, plus calitatea sunetului cred ca sunt muuult mai importante decat ecranul laptopului sau imaginea "playere cu butoane". Poti cara un camion de scule, cu mii de butoane si sa faci "impresie" proasta; la fel de bine poti merge cu 2 boxe si un laptop, dar sa ii ai "in mana" tot evenimentul. Pozitia "in picioare" sau "pe scaun" poate fi si la playere si la laptop. De mixat se mixeaza si pe playere si pe laptop. Animatie poti face la fel. VDJ, Tractoru' sau BPM-ul sunt facute degeaba? Eu mixez pe bataie cam tot ce se poate mixa. Restul, efecte, fade etc. Asta e si solutia la playere. Mixeaza cineva pe bataie o sarba cu un slow? Cati dintre noi baga mana in foc, intr-un local, ptr o piesa ca e MP3 sau CD audio? E o cu totul alta discutie e calitatea echipamentelor: CD-uri care "sar", leptoape care se reseteaza, placi de sunet sau controllere de proasta calitate, "statii" care brum, boxe prost amplasate, puteri supra sau sub dimensionate etc etc. Tot o alta discutie este si a "fi pe faza": sa pui piesele coerent (nu o dai din sarba in cafe si apoi pui rock si sa te miri ca lumea sa uita crucis), sa stii faci antren, sa "ghicesti" preferintele.
Eu votez cu laptopul.
PS: am 38 de ani si de 20 ma ocup de muzica.
fr: SN15LF+PreNeo-750N
Pulsar X18
HPA 3100L
Tapco J2500
DCX 2496
Mackie CFX12