In calitate de fan Electro-Voice, imi vine greu sa spun dar totusi poti arunca o privire si la Yamaha DXR15. Am lucrat pe ele la un eveniment unde orchestra detinea un asemenea sistem. E adevarat, lucrau in combinatie cu doi subwooferi. Mi-au placut. Se discuta mai sus despre seria ELX. Comparate cel putin la nivel teoretic cu aceasta serie de la de la EV, singurul avantaj pe care il au ELX-urile fata de DXR, ar fi cutiile din lemn. In rest, la un pret asemanator, Yamaha ofera putere RMS de 700w, fata de 400w la EV, 7 ani garantie, incintele sunt bi-amplificate, au DSP incorporat si ca un amanunt ce tine mai mult de marketing, sunt dezvoltate impreuna cu Nexo. Au adus un plus de imagine spunand acest lucru. Pt cunoscatori insa, se stie ca Nexo a fost cumparat de Yamaha acum ceva timp, deci tot in ograda lor se poate spune ca au fost dezvoltate. Singurul minus pe care pot sa-l aduc seriei DXR de la Yamaha, ar fi cutia de ABS care are un finisaj destul de fragil. Insa daca sunt manevrate cu atentie si transportate in huse, eu spun ca nu ar trebui sa fie probleme nici din acest punct de vedere.
Ca o recomandare pt acest tip de boxe, este bine sa se foloseasca macar un subwoofer langa ele, atunci cand sunt evenimente cu multi invitati sau suprafata care trebuie sonorizata este mai mare. Din pacate subwooferii tip bandpass din aceasta serie, DXS15 si DXS12 nu sunt tocmai potenti. Nu se poate spune insa acelasi lucru despre fratele lor mai mare din seria DSR, mai exact Yamaha DSR118W, tip bass reflex. Cu exceptia faptului ca are 42 kg, nu prea ai ce sa-i reprosezi. Insa cele 42 kg se regasesc intr-un sunet de caltate , pe un difuzor de 18, care ar face o echipa foarte buna cu boxele full range mai sus amintite si anume Yamaha DXR15.
In alta ordine de idei, sunt perfect de acord cu initiatorul acestui topic in ceea ce priveste eticheta. Din pacate in Romania multi oameni asculta muzica folosindu-si ochii, nu urechile. Se poate face la un pret decent un sistem in regim DIY, pe care sa te poti baza si care sa sune de 10 ori mai bine decat multe pocnitori care se gasesc pe piata in acest moment, dar au eticheta. Poate este vorba despre nestiinta, poate este vorba si de snobism din partea multora, insa noi ca prestatori trebuie sa tinem seama si de aceste lucruri atunci cand ne cumparam echipamentele.
In ceea ce priveste seria DLM de la Mackie, cel putin din prezentarile oficiale de pe internet, cred ca indeplineste toate cerintele unui DJ. Greutate redusa, putere mare si foarte robuste:
http://www.youtube.com/watch?v=Bcwt_hT81SAIdeea de a avea intr-un singur difuzor woofer+ driver, mi se pare foarte interesanta. Clipul publicitar este de asemenea foarte haios:
http://www.youtube.com/watch?v=IeDRLmH9 ... ture=share