DJ legal

Dj nunta , dj botez, dj cununie, dj petreceri private

Controale ? Exista ? Ar trebui sa ne temem sau nu ?

Da. EU am patit asa ceva. Va povestesc pe forum !!!
3
5%
Nu. Este o aberatie, nu am auzit / nu am patit niciodata asa ceva !!!
17
28%
Am prieteni FOARTE BUNI SI DE INCREDERE care au avut parte la nbc de controale si au patit-o ! Va povestesc pe forum !
8
13%
Am auzit de la niste prieteni ca cineva a patit-o ... nu sunt sigur.
32
53%

Voturi totale : 60

Re: DJ legal

UNREAD_POSTde CreB0 » Joi Feb 16, 2012 11:54 pm

Cea mai mare problema pana la urma e aceea ca nu stie nimeni clar ce trebuie platit si ce nu... haosul asta si indiferenta autoritatilor le da de castig doar lor si se pare ca le convine...
CreB0
Membru activ

UNREAD_POSTde ubertracker » Vin Feb 17, 2012 11:08 am

Oliver scrie:A

Daca am gresit undeva pana acum, va rog sa ma corectati.
Intrebarea mea in legatura cu toate aceste taxe ar fi: In momentul in care un DJ asigura sonorizarea unui eveniment intr-un restaurant care deja are platite toate aceste taxe pe care le-am amintit mai sus, este obligat ca la randul lui sa le aiba platite? Ma gandesc ca in acel moment exista o dubla taxare ( a restaurantului si a dj-ului) pentru acelasi eveniment. De precizat aici ar fi ca restaurantele oricum sunt obligate din cate stiu eu sa aiba aceste taxe platite. Nu sunt foarte sigur ca au vreo obligatie fata de ADPFR, daca de asemenea nu le folosesc melodiile pentru care acestia reprezinta drepturile de autor.Din nou, daca gresesc va rog sa ma corectati.

foarte bine sintetizate darile...

la intrebarea ta: daca dj-ul este angajat cu carte de munca ca dj la acel restaurannt, atunci nu mai plateste nimic.

daca dj-ul presteaza doar ocazional la diverse evenimente intr-un restaurant, atunci trebuie sa plateasca. restaurantul plateste licente de AMBIENTAL, iar dj-ul plateste licente de LUCRATIV. pentru restaurant muzica este doar de ambianta, nu face parte din obiectul de activitate si nu ii aduce propriuzis venituri. de aia plateste licente de AMBIENTAL, care se calculeaza altfel. la dj, muzica aduce venituri in mod direct si reprezinta obiectul de activitate, de aceea dj-ul plateste licente de lucrativ.

observatie:
taxa la UCAR-ADA este de 60lei pentru restaurant, bar sau cantina si 300 lei/eveniment pentru sala de nunti dedicata. aceasta taxa trebuie suportata de organizatori. dj-ul nu are nici o obligatie de a plati aceasta taxa. sigur ca poate presta un serviciu beneficiarilor si sa ii scape de un drum si sa achite el aceasta taxa, urmand sa isi recupereze banii.
cu alte cuvinte, daca taxa nu e platita si este control, nu pe dj il ia la intrebari ci pe organizator.
ubertracker
Membru activ

UNREAD_POSTde dannyinthemix » Vin Feb 17, 2012 3:10 pm

Ptr. Oliver

2] 1200 ron fara tva : dreptul de a copia muzica in scop lucrativ de pe discurile originale in laptop, stick, etc... Aceasta taxa nu trebuie achitata daca folosim numai cd-urile originale si nu le transpunem pe alt suport

Unde ai gasit tu aceste taxe, ca la ei nu este asa ceva. Noi respectam doar ce scrie in ordinne publicate in monitorul oficial si taxe stabilite oficial.
Va mai zic o data , UPFR ARE DOAR O SNGURA TAXA DE 105 RON PER LICENTA PLUS 1,5 % DIN INCASARI.
Saptamina viitoare o sa va postez licenta obtinuta pe acest an de zile de la UPFR.
dannyinthemix
DJ Fondator

UNREAD_POSTde CreB0 » Vin Feb 17, 2012 3:33 pm

http://upfr.ro/?page=p&id=138
Aici gasesti vestita taxa...
CreB0
Membru activ

UNREAD_POSTde voxparty » Vin Feb 17, 2012 4:55 pm

creBo cu diferenta ca ai gresit sectiunea... taxa aia de 1200 ron e pt licenta de reproducere a muzicii.... dj-ii se incadreaza la licenza de comunicare publica cu scop lucrativ si e de 105 RON + 1,5% din incasari adica asta http://upfr.ro/?page=p&id=129

oricum mi se pare o chestie absurda: pe Site-ul orda figureaza nu mai putin de 12 organizatii ce colecteaza drepturile de autor din diferite domenii. In italia singura grija a DJ-ului e sa aibe muzica cumparata legal (oricum nu vine nimeni sa controleze in calculator sa vada cata muzica ai legal, e de ajuns sa-i arati o mapa cu cd-uri originale sau chitante pt mp3-urile cumparate legal)... exista o singura taxa care de plateste pe fiecare eveniment, se incaseaza de catre SIAE si care trebuie platita de organizatori (insuratei sau restaurant).
Imagine
voxparty
Super Membru

UNREAD_POSTde ubertracker » Vin Feb 17, 2012 8:57 pm

@manoka
cei 105 lei pe an ii platesti la UPFR pentru dreptul de comunicare publica a fonogramelor. (se presupune ca tu ai toate melodiile pe CD-uri originale, nu luate de pe net)
daca tu vrei ca la aceste cd-uri pe care le ai LEGAL si cu FACTURA PE FIRMA sa le faci mp3-uri pe care sa le playeresti de unde vrei tu, atunci mai platesti taxa aia de 1200+tva. inca o data spun: asta nu inseamna ca daca platesti acesti 1200+tva la upfr ai dreptul sa iti iei mp3-uri de pe net. aceasta taxa iti da dreptul sa faci copii mp3 la muzica pe care o ai pe cd-urile originale.

muzica luata de pe net e ilegala oricate taxe s-ar plati. \

si inca ceva: chiar daca folosesti mp3, cd-urile originale trebuie sa le ai la tine in cazul unui control. asta e o precizare de la un inspector ucmr-ada.

daca m-am exprimat ambiguu sau nu ai inteles ceva, poti sa imi spui si dezvolt ideea.

don't kill the messenger!
ubertracker
Membru activ

UNREAD_POSTde ubertracker » Vin Feb 17, 2012 10:25 pm

Lucian scrie:
in ceea ce priveste producatorii de fonograme lucrurile sunt clare: UPFR colecteaza pentru muzica usoara si ADPFR pentru muzica populara si manele - sunt doua licente diferite care trebuie platite distinct - degeaba ne vaicarim, pana nu facem o asociatie puternica ceva nu rezolvam nimic - doar discutii...

Lucian, tie nu ti-s prea clare lucrurile. dar hai ca iti dau eu o veste buna.

majoritatea producatorilor de fonograme (adica case de discuri) sunt afiliate la UPFR. la ADPFR s-au adunat niste case de discuri mai lipsite din importanta, unele chiar fara activitate, care intr-adevar nu au scos altceva decat manele si etno si populara de duzina. la ADPFR sunf afiliate 28 de case de discuri. lista cu ele e publica. atata timp cat nu cumperi cd-uri de la aceste case de discuri, ei nu au nici un drept asupra ta!
membrul ADPFR cu cea mai bogata activitate pare sa fie Viper Production. http://www.viper-production.ro/
un lucru interesant: veti observa daca veti rasfoi printre marile opere produse acolo: activitatea se termina brusc si dintr-o data in 2009, cum se termina calendarul mayas in 2012 :))). sunt sigur ca si in cazul calendarului lumea va merge mai departe, cum a mers si fara Viper production. :mrgreen:
pe locul 2 ca activitate pare sa fie Spiros galati http://www.spiros.ro/
si mai sunt inca cateva cu niste cd-uri produse candva... :roll:
cele mai multe dintre ele nici nu au activitate.

evitati sa cumparati cd-uri produse la aceste case de discuri si nu are ce sa va ceara ADPFR. daca totusi aveti 1-2-3 cd-uri de la astia, atunci aveti 2 variante:
1. si cea mai buna: le aruncati. sigur veti gasi aceleasi melodii de duzina si la case aflilate la UPFR
2. le platiti taxa de comunicare publica (parca in jur de un milion si ceva???) si le playeriti de pe cd-ul original.
atunci pentru ce va cer ei 1200 pe an? pentru MP3-urile pe care se presupune ca le aveti voi, facute dupa CD_urile originale de la acesti membri ADPFR :roll:

dragii mei colegi: ADPFR nu reprezinta genuri muzicale. nici manele, nici etno, nici populara. ADPFR reprezinta casele de discuri care s-au afiliat la aceasta asociatie si implicit cd-urile produse in aceste case de discuri!
v-am mai explicat asta o data. cum sa va fac sa intelegeti?
nu e nici o suparare: cine are nelamuriri sa intrebe, ca treaba asta cu ADPFR trebuie lamurita
ubertracker
Membru activ

UNREAD_POSTde ubertracker » Vin Feb 17, 2012 10:54 pm

pronind de la ideea ca topicul se numeste DJ-legal, trebuie sa reamintesc ca pentru a fi legal, printre multe altele conditii obligatorii e si cea de a avea muzica de pe cd-uri originale (fie ele si cd-uri cu mp3).
luati la puricat aceste cd-uri si vedeti daca aveti ceva cd-uri produse la vreunul din membrii ADPFR. daca gasiti, stiti ce aveti de facut cu el. daca nu gasiti, atunci ADPFR poate sa va pue acolo unde nu va vede soarele! 8)

daca aveti 20.000 de mp3-uri pe laptop, atunci sigur poate sa va agate si ADPFR. dar la fel pot sa o faca toate celelalte asociatii si organizatii care protejaza dpreturile de autor. deci ingrijorarea exagerata unui dj care are 20000 de piese fatza de Adpfr este nejustificata.
ubertracker
Membru activ

UNREAD_POSTde tractor » Sâm Feb 18, 2012 12:28 am

off topic putin: faza cu cd originale mi se pare imposibila!!!nu poti sa ai atatea cd la tn,NU poti! suntem in sec21 nu acum zeci de ani cand mergea lumea cu casete si vinyluri
tractor
Membru activ

UNREAD_POSTde voxparty » Sâm Feb 18, 2012 1:19 am

eu sunt un caz mai aparte: am o gramada de albume cumparate online de pe emusic si itunes :) am doar confirmarea platii... asa ca daca as fi la romanica n-as avea de unde sa le arat cd-uri originale pentru simplul fapt ca ele nu exista... is curios oare ce ar zice...
Imagine
voxparty
Super Membru

UNREAD_POSTde Lucian » Sâm Feb 18, 2012 9:50 am

ubertracker scrie: la ADPFR s-au adunat niste case de discuri mai lipsite din importanta, unele chiar fara activitate, care intr-adevar nu au scos altceva decat manele si etno si populara de duzina.

da, dar a obtinut acordul ORDA de-a colecta taxe pentru muzica populara si manele din partea producatorilor de fonograme - nu stiu cat de lipsite de importanta sunt aceste case dar la mine, pe bruma de CD-uri originale pe care le am cu muzica populara si manele, aproape toate au sigla (sigiliul) ADPFR. E adevarat ca daca nu ai CD-uri de la ei nu-ti pasa, dar majoritatea de aici merge pe varianta Laptop+ 20000 mel, in care as zice ca nu ai cum sa eviti si mel de la ei.Anul trecut cand am platit licenta la UPFR, inspectorul mi-a spus clar ca ei nu mai acopera muzica populara si manelele.
Si inca ceva - daca ai licenta platita la aceste organisme, se considera ca ai copiat muzica de pe CD-uri originale si nu te mai verifica nimeni sa vada de unde ai tu muzica - e un fel de aprobare tacita daca vrei ;)
MUSIC IS OUR PASSION
www.djnuntabotez.ro
Lucian
DJ Fondator

UNREAD_POSTde Deejay Marco » Sâm Feb 18, 2012 9:53 am

tractor scrie:off topic putin: faza cu cd originale mi se pare imposibila!!!nu poti sa ai atatea cd la tn,NU poti! suntem in sec21 nu acum zeci de ani cand mergea lumea cu casete si vinyluri

La cursul de legislatie pentru drepturile de autor, am pus si eu aceasta intrebare. Raspunsul a fost urmatorul: muzica de pe net, provine tot de pe discuri originale.
Marco, Deejay Marco!
Deejay Marco

UNREAD_POSTde ubertracker » Sâm Feb 18, 2012 11:00 am

Lucian scrie:
ubertracker scrie: la ADPFR s-au adunat niste case de discuri mai lipsite din importanta, unele chiar fara activitate, care intr-adevar nu au scos altceva decat manele si etno si populara de duzina.

da, dar a obtinut acordul ORDA de-a colecta taxe pentru muzica populara si manele din partea producatorilor de fonograme - nu stiu cat de lipsite de importanta sunt aceste case dar la mine, pe bruma de CD-uri originale pe care le am cu muzica populara si manele, aproape toate au sigla (sigiliul) ADPFR. E adevarat ca daca nu ai CD-uri de la ei nu-ti pasa, dar majoritatea de aici merge pe varianta Laptop+ 20000 mel, in care as zice ca nu ai cum sa eviti si mel de la ei.Anul trecut cand am platit licenta la UPFR, inspectorul mi-a spus clar ca ei nu mai acopera muzica populara si manelele.
Si inca ceva - daca ai licenta platita la aceste organisme, se considera ca ai copiat muzica de pe CD-uri originale si nu te mai verifica nimeni sa vada de unde ai tu muzica - e un fel de aprobare tacita daca vrei ;)

dar a obtinut acordul ORDA de-a colecta taxe pentru muzica populara si manele din partea producatorilor de fonograme ... sigur ca au obtinut, dar numai pentru producatorii pe care ii reprezinta. adica pentru astia: http://www.adpfr.ro/membri.html

pentru alte populare/manele/etno produse la alte case de discuri nu au nici un drept sa iti ceara vreun leu. ADPFR e o asociatie de case de discuri care apara interesele acestor case de discuri. inspectorul care ti-a zis ca UPFR nu mai acopera muzica populara/etno/manele ori nu stia ce vorbeste, ori a vrut sa spuna ca UPFR nu mai acopera TOATA muzica populara/manele. intelegi???

atunci eu sunt norocos ca am gasit o gramada de CD-uri de muzica populara din zona mea fara sigla ADPFR, dar cu timbru ORDA si cu toate inregula. si la pret de nimic! :)
daca cautati muzica populara pe CD-uri originale, cel mai indicat e sa incercati in piete si targuri. la retailerii mari nu mai gasesti populara de calitate. doar manele si etno. bine, mai apare cate un cd cu ,,selectii" dar sunt din toate zonele tzarii si nu se pot folosi decat 1-2 piese de pe cd.
chiar ieri mi-am comandat pentru vreo 10-15 cd-uri cu Tamas, Furdui Iancu, Dinu iancu salajanu si inca cativa din zona care canta doar instrumentale de joc (Albu din Feurd, ovidiu bartes, briciu). imi iese sub 20 de lei cd-ul. cat am cautat nu am gasit nici un cd cu cei mentionati. as fi dat si 50 de lei pe bucata! :| chiar mi-am luat o piatra de pe inima ieri cand am dat de ,,comoara" asta.

despre chestia cu aprobarea tacita am auzit si eu, neoficial, de la cineva ,,din interior". numai ca: decat sa platesc 1200 la upfr + 1200 la adpfr ca sa tin mp3-uri, mai bine imi cumpar de banii aia 100 de cd-uri in primul an si mai completez cu cateva zeci in fiecare an. si am muzica originala pe cd-uri. altfel suna! si nu ai stresuri ca o sa te caute garda vreodata.
chestia cu muzica de pe net nu va mai tzine mult. vedeti si voi ce planuri au astia cu ACTA...
eu am optat pentru lucrul cu ,,valiza" de cd-uri. pe asta o sa ma duc. stiu: are dezavantajele ei. ,,daca vine unu si iti cere o anume piesa...?" daca nu o ai ii dai sa isi aleaga ceva de la acelasi artist sau si mai rau, din acelasi gen muzical si pana la urma tot scapi de el. adevarul e ca exista si genul ala de scortzar care va fi mereu nemultumit, orice ai pune. nu are rost sa incerci sa iti bati capul cu astia. conteaza cum iti iese per total.
aveam un vecin (ca a crapat recent) plutonier de armata in rezerva. la asta niciodata nu ii convenea muzica la nunti. tot timpul facea scandal si reclamatii. dar nici nu stia sa ceara vreo piesa. :lol: doar ca lui nu ii place ce aude, desi era muzica pe toate gusturile. tot asta mai facea o faza: vine chelnerul, ii desface berea, il serveste in pahar. cand il vedea cu paharul gol, da sa i-l umple iar. si il opreste dobitocu: ,,ce faci ma? pai tu mie imi dar bere rasuflata? eu beau dupa altii???" (era berea lui, desfacuta de 15 min) deci sunt si cretinoizi de astia cu care nu o scoti la capat.
nici eu nu prea gust muzica de la nunti. dar inteleg ca nu pune doar pentru mine, stiu de la inceput la ce sa ma astept, dar de fiecare data tot obtin 2-3 melodii mai catre sfarsit. si sunt deschis la compromisuri
ubertracker
Membru activ

UNREAD_POSTde dannyinthemix » Mar Feb 21, 2012 5:39 pm

''chestia cu aprobarea tacita am auzit si eu, neoficial, de la cineva ,,din interior". numai ca: decat sa platesc 1200 la upfr + 1200 la adpfr ca sa tin mp3-uri, mai bine imi cumpar de banii aia 100 de cd-uri in primul an si mai completez cu cateva zeci in fiecare an''

8) +1 din partea mea.
dannyinthemix
DJ Fondator

UNREAD_POSTde georgel84 » Joi Mar 01, 2012 2:11 am

Cum sa stai cu Cd-uri ??? Tehnologia a avansat in momentul de fata si mp3-urile facute bine suna la fel ca cd-ul, plus ca exista si formatul wav. Nu mi se pare deloc simplu sa stai sa cauti prin mapa de cd-uri ! Mixez si in club pe CDJ 2000 si folosesc stik - USB. Am prea multe piese de care nu stii niciodata cand ai nevoie de ele si pentru asta trebuie sa ai gramada de giga pe hard si search-ul la indemana sa gasesti repede ce-ti trebuie la momentul potrivit. Trebuie neaparat gasita o cale simpla si multumitoare de ambele parti pentru a fi legal ca "punator de muzica". Sunt atatea tari in jur care au gasit solutii simple pentru situatiile in care ne aflam noi. Parerea mea este ca, chiar daca ne folosim de muzica pe care ei o produc totodata noi o si promovam intr-un fel sau altul. Taxele lor sunt mari si nejustificate. Ma gandeam daca ne unim fortele prin proteste sau sa gasim o cale, sa facem intr-un fel sa se limpezeasca si normalizeze aceste taxe, poate reusim sa facem ceva. Pana atunci stam, platim sau gasim solutii nu tocmai normale ca sa fim intr-un fel "legali" dar oare ei sunt "legali" ?
georgel84

UNREAD_POSTde dannyinthemix » Lun Mar 05, 2012 5:17 pm

Asa arata un raspuns din partea UPFR, daca vrei sa lucrezi legal. Eu am ales din start licenta doar pentru folosirea muzicii, nu si cea de reproducere, mai bine imi cumpar de 1500 ron cd -uri cu muzica, si asa ca mp 3 se aud prost.
Deci acum cred ca s-a clarificat situatia cu ce trebuie platit si unde.

Buna ziua,

Aveti atasat IP-urile petru obtinerea Autorizatiei. UPFR.

1 IP Sonorizari evnimente.

2 IP Reproducere Fonograme.

Cu respect,

Mihai Scornea

Referent Contracte

telefon +40 21 222 20 45/ int.118

mobil 0753 155 500
fax +40 21 222 20 43
adresa Bd. Nicolae Titulescu nr. 88b, Sector 1, Bucureşti
e-mail mihai.scornea@upfr.ro
web http://www.upfr.ro
Ultima oară modificat de dannyinthemix pe Mar Mar 06, 2012 11:10 am, modificat 1 dată în total.
dannyinthemix
DJ Fondator

UNREAD_POSTde CreB0 » Lun Mar 05, 2012 6:34 pm

Pai exact taxele astea le platim si noi. Aia de 1200 + TVA e pentru reproducerea fonogramelor (adica sa le copiezi si sa le tii in mp3). Platesti si tu exact ca si noi. Daca plateai doar aia de 105 + TVA atunci faceai afacerea cu cumparatul de discuri. Asa nu ai facut nimic in plus fata de ce platim si noi.
CreB0
Membru activ

UNREAD_POSTde dannyinthemix » Lun Mar 05, 2012 7:54 pm

Eu ti-am aratat amindoua instiintari , dar nu inseamna ca le vreau pe amindoua, doar una singura am platit-o. Deci aia cu cumparatul cd-urilor.
Si oricum taxa aia ptr reproducere ce inseamna de fapt?
Inseamna ca iti faci copii dupa cd -urile originale pe CARE LE-AI CUMPARAT sau muzica cumparata on-line, dovedita cu acte. La cd -uri nu ii problema ca are un cod IMPRIMAT recunoscut de ORDA.
dannyinthemix
DJ Fondator

UNREAD_POSTde CreB0 » Lun Mar 05, 2012 8:20 pm

Am inteles. Acum nu vreau sa fiu rau dar... din ce vad in postul asta viewtopic.php?f=152&t=2291 ai stickuri in playere (banuiesc ca e mult mai usor cu muzica asa) si vad si un ecran de laptop care probabil e de backup. Ce te faci in caz ca vine cineva sa te intrebe de sanatate si tu nu ai platita si suma aia de 1488 RON ?
CreB0
Membru activ

UNREAD_POSTde dannyinthemix » Lun Mar 05, 2012 8:43 pm

Bogdane, cred ca tu esti gica contra. Ce a fost in urma a fost, nu ai de unde sa stii ce voi face eu de acum inainte.
Si daca sa o luam asa , pot sa cer si cea de-a doua licenta pe parcurs, dar nu inseamna ca daca tu ai platit cea de doua licenta esti in regula. Eu am 500 de discuri originale cumparate de la diferite case de discuri, si am facut si un contract cu una dintre ele pentru furnizare de muzica.
La tine daca vine in control, ce muzica ii arati ca ai? Mp 3 date jos de pe net?
Asa ca , a doua licenta nu inseamna ca poti folosesti muzica in format mp 3 fara sa detii si suportul original de pe care s-a copiat, tot trebuie sa cumperi muzica.
dannyinthemix
DJ Fondator

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Dj nunta , dj botez , dj cununie