de cris » Joi Aug 26, 2010 12:24 pm
Stimati prieteni,
"decat sa ne certam, mai bine un cantec vesel sa cantam."
Fratilor, nunta, botezul, cununia sau o petrecere oarecare, nu e CLUB sau DISCOTECA. 99% dintre nunti se petrec in restaurante (mari, mici, de "cartier" sau de fite tot restaurante sunt).
Despre CLUB putem vorbi in alta parte. La fel despre majorate sau alte petreceri tematice (carnaval, "house day", d&b etc). Acolo unde pui un singur gen de muzica playerele sunt de luat in seama.
Dar aici vorbeam de omu' care vrea muzica la nunta, si unde are invitati intre 12 ani si 70.
La o astfel de petrecere tre sa ai la indemana si o sarba, si o geampara, si o muzica veke romaneasca sau straina si o piesa house, club sau dance. Te descurci si cu cd-uri.
Dar multitudinea de genuri muzicale te obliga sa ai viteza de reactie si muuuulteee piese disponibile. Tre sa te misti repede, ca altfel pierzi momentul. Nu ai timp sa faci loop-uri de 5 minute ca sa cauti in mapa alt set cu care sa mixezi. Tre sa fii pe faza. Ca esti cu playere, foarte tare. Daca te misti repede si ai tot ce iti trebuie la tine, e perfect. Eu unul, dupa 15 ani pe pus muzica, de carat boxe, amplificatoare, standere, lumini si toate cele, am discopatie si nu mai vreau sa car nici un gram in plus. Este adevarat, ca esti "mai bine vazut" daca te duci cu un munte de boxe, cu 7 playere, cu 10 paruri si nu stiu cate moovinguri. Daca esti platit, este OK. Dar vorbim de majoritatea nuntilor, si nu de una cu tema "discoteca de maine". Vorbim de viteza si de calitate. La o astfel de petrecere, viteza de reactie e aproape totul. Calitatea sunetului e pe locul 2, din pacate. La o nunta (ca despre ea vorbim), degeaba ai scule de multe mii de euro, daca esti pe "invers" toata noaptea. O boxa Montarbo (mult peste Ev si RCF, parerea mea) este 50-60 de mil. Cati au auzit de ea? Daca nu vad Ev sau Dyna, se uita urat. "Fitele" cu cine are ampliful mai greu si boxa mai mare, playere mai multe si mai scumpe, nu sunt pentru o nunta "normala". Cine vrea fite (si le plateste), sa inchirieze "siglele" de pe boxe si playere. Multi si-au pus pe boxe siglele cu Ev, Dynacord sau alte tampenii, doar ca sa ia ochii "clientului", care, intre noi fie vorba, nu face diferenta intre un driver si un piezo. Si atunci despre ce vorbim? Intr-un local cu sticlele pe masa, cu sarmalele in farfurie cine verifica daca boxa ta scoate 35 de Hz "curati" sau iti studiaza "arta" de a mixa o hora???
Cine doreste sa care boxe multe si grele, sute de cd-uri, multe playere si un mixer maaare, este liber sa o faca.
Am carat tone de CD-uri ani de zile. Si playere. Si munti de boxe. Si pe bani multi, si pe bani putini. Cand cerea cineva o piesa, intram in sedinta: unu cauta prin mape, altul punea alta piesa sa se pupe cu aia de o vrea omul. Daca o aveam. Se intampla sa nu o am. Si asta ptr ca eram limitat tot timpul la cate cd-uri caram, si cu ce erau. In timpul asta, omul pleca nemultumit. Degeaba ii puneam eu piesa dupa 10 minute, ca se "racise" faza. Ca sa nu mai vorbesc de sute de cd-uri aruncate, ptr ca doar 1-2 piese de pe un cd mai era "la moda" anul urmator. Daca mai era. Aproape de fiecare data, intre ce discutam cu "beneficiarii" si ce este la fata locului exista diferente. Foarte rar in 15-20 de ani mi s-a intamplat sa fie exact ce conveneam. Clientii habar nu au ce vor de fapt invitatii, cum se desfasoara o nunta. In foaaarte multe cazuri "mirii" cred ca ce vor ei aia trebuie sa fie. Nimic mai gresit."Fara manele, sa nu aud de hore etc etc" Si la nunta, dupa 11-12 noaptea, cand vad ca pleaca lumea incep: "baga si tu o manea, ca asta vor" sau "n-ai ceva din Dobrogea, ca am niste rude care nu danseaza". Voua nu vi s-a intamplat? Poate nu ati fost la suficiente petreceri...
Eu cred ca aici e rolul nostru. Aici se vede diferenta intre dj-ei, punatori de muzica, lautari sau cine vreti voi. Cine stie sa faca si sa mentina antrenul, va fi chemat si a doua oara. Altfel concluzia va fi: "a facut ala nunta varza. Cand stateam la o sarma, ala punea house de tremurau solnitele. Am plecat ca imi vibra creierul si ragusisem".
Ca trebuie sa se auda bine (player, laptop etc), asta e cu totul altceva.
Nu poti nici sa mergi cu casete si benzi de magnetofon, dar nici sa transformi nunta omului in "hausoteca" doar ca sa arati "ce tare esti tu la platanele alea de 2000 de euro bucata", ca nu mai vezi alta nunta, decat de la masa...
fr: SN15LF+PreNeo-750N
Pulsar X18
HPA 3100L
Tapco J2500
DCX 2496
Mackie CFX12